Sanders Affiliate Guide 003: Sådan laver du et mindmap til din nye affiliate side

mindmap

Velkommen til tredje step i Sanders Affiliate Guide.

Du har nu formodentlig fundet frem til et emne, som du gerne vil lave en side indenfor, og du har forhåbentlig også fået købt dig et domæne og et webhotel (klik her for at få hjælp til at købe domæne og webhotel), så du er klar til næste skridt – nemlig at lave et mindmap.

Jeg har ikke før lavet et mindmap til et nyt affiliate site, men det valgte jeg at gøre denne her gang for at prøve det af. Og her bagefter synes jeg virkelig, det har været med til at give et godt overblik over det, jeg regner med at skulle lave på siden. I hvert fald til at starte med.

Et mindmap er på ingen måde et færdigt billede over alle de emner eller artikler, som du skal skrive på din affiliate side. Men det er en rigtig god måde at få visualiseret din side og en form for struktur, som du formodentlig kan gå ud fra i starten.

Om det fører til flere penge i sidste ende, eller om det overhovedet har nogen indflydelse på sidens succes, har jeg ikke den fjerneste ide om. Og det ved jeg heller ikke, hvordan jeg skal måle.

Men nu har jeg et whiteboard fyldt med emner og ideer til ting, som jeg kan dække på min nye affiliate side. Og det er vel aldrig dårligt at have, går jeg ud fra.

Og så er det også bare en god måde at danne sig et klart billede over, hvad man rent faktisk har af planer for sin side.

Som sagt har jeg aldrig lavet et mindmap før for en ny side, og mange gange er jeg endt med følelsen af at sidde med et tomt stykke papir, og så dør motivationen lidt, da der nemt kan komme skriveblokeringer og andre stopklodser på vejen.

Derfor vil jeg da også anbefale dig at gøre det samme med din nye affiliate side, så du fra dag 1 har en ide om, hvad din side mere nøjagtigt skal handle om.

Igen skal jeg understrege, at det ikke er et færdigt overblik over din kommende side, men jeg en ide om, at det bliver fantastisk at kunne bruge som ide-board til at gå hen og hive ideer ned fra.

Sådan lavede jeg mit mindmap

Hvis du har læst de første par artikler i denne serie, så er du sikkert klar over, at jeg allerede nu har valgt den overordnede niche og domæne.

Jeg skal lave en side inden for sundhed, og mit domæne Fitto.dk er allerede købt. Og målet er som bekendt stadig at tjene 1000 kroner på affiliate marketing inden min fødselsdag d. 25/05-2015.

Da domænet var købt, stod jeg lidt og overvejede, hvad næste skridt var i processen. Og valget faldt altså på at lave et mindmap.

Metoden, som jeg har benyttet mig af, er ikke en, som jeg selv har fundet på. Den er tyvstjålet fra Pat Flynn, som selv bruger denne mindmap-metode, når han skal danne sig et overblik over de bøger, han gerne vil i gang med at skrive.

Da jeg så hans video, som du kan se her, hvor han fortæller om denne måde, besluttede jeg mig hurtigt for, at jeg også måtte give den et skud en dag, hvad enten det så skulle være til en ny affiliate side, bog, eller et helt tredje projekt.

Og det første, der kom på skemaet, var altså førstenævnte. Selvom Pat benytter sig af metoden til at brainstorme på nye bøger, så synes jeg også sagtens, den kunne bruges til nye affiliate sider.

Til at starte med er der et par ting, du skal bruge, hvis du gøre det på nøjagtig samme måde. Du kan dog også sagtens bare kopiere metoden og bruge en hjemmeside eller anden software til at gøre det på computeren.

Dog synes jeg, det er lækkert, at arbejde med det med hænderne. Det gør det meget nemmere at rykke rundt på tingene, som du kommer til at gøre.

Men de to ting, som du skal bruge, hvis du vil gøre det på samme måde, er følgende:

 • En tusch
 • Flerfarvede post-its

Jeg brugte bare en almindelig sort tusch samt post-its fra Tigeren i fem forskellige farver.

Derudover kan du selv vælge, om du vil bruge et whiteboard til at sætte dine post-its på, eller om du bare vil benytte et ganske normalt bord.

Find hovedemne og begynd at brainstorme

Til at starte med vælger du en af dine fem farver og skriver dit hovedemne på. For mit vedkommende endte hovedemnet for min side med at blive hjemmetræning, så det skrev jeg på en pink post-it og placerede den midt på mit whiteboard.

Dernæst tog jeg en anden farve post-it og begyndte at braine på alle de relaterede ting, som jeg kunne komme i tanke om.

Det er ikke sikkert, du kan se det, jeg har skrevet på billedet herunder, men det blev til ting som slankekure, træningsmaskiner, musik, headsets, løb, træningstøj osv. Det hele fik en seddel hver og blev placeret rundt om noten med hovedemnet på.

Du vælger selv, hvornår du synes, du har nok. Jeg stoppede, da der ikke var flere orange post-its tilbage, hvilket var 25 i alt.

1

Inddel i grupper

Når du har tømt din hjerne for ting, der er relateret til dit hovedemne, eller når du bare er løbet tør for orange post-its, så er det tid til næste skridt.

Nu skal du nemlig gruppere dine post-its.

Igen behøves det ikke at være helt perfekt, og du kan sagtens rykke sedler frem og tilbage senere, hvis du skulle ombestemme dig.

For mit vedkommende røg ting som snacks, protein shakes, sund mad osv. i en kolonne, motivation, succeshistorier, social træning og væddemål i en anden kolonne osv.

På den måde får du delt dine post-its ind i emner, og allerede nu skulle det gerne se lidt mere overskueligt ud end i første runde.

Hvis det allerede er muligt for dig nu, og du har nok emner til det, så kan du også vælge at lave det første simple hierarki i dine grupper.

Hos mig havde jeg eksempelvis post-its med hhv. slankekure, juicekur og paleo, hvor det i hierarkisk form bliver sat op i lige netop den rækkefølge med slankekure øverst, da det er mere overordnet i forhold til de to andre. Håber det giver mening.

2

2-3 niveauer dybere

Når du har fået dannet dig dine grupper og sat det op efter hierarki så godt som muligt, så skal du i gang med at gå et spadestik dybere. For nu skal du et niveau eller to længere ned.

Derfor er det tid til at bringe nye post-its og dermed også nye farver på banen.

Begynd så at tilføje ekstra niveauer til de emner, som du allerede har på bordet. Og læg nu mærke til, at det ikke er hovedemnet, som du skal gå ud fra, men derimod alle de nye emner, du er kommet på.

Hos mig står der eksempelvis “træningsmaskiner” på en post-it, og derfor var det oplagt i dette step at tilføje post-its med eksempelvis crosstrainer, romaskine, stepmaskine osv. Og havde jeg post-its til det, så kunne jeg også have taget det et niveau dybere ned med mærker, priser, anmeldelser, tests, guides, træningsprogrammer osv.

Alle disse niveauer bruger Pat Flynn i sin metode til at danne kapitler i sin bog. Til en affiliate side er det mere oplagte ideer og emner til fede artikler og guides, som du kommer til at kunne lave. Så jo mere du kan fylde på jo bedre.

3

Lav de afsluttende grupper

Når du har brugt alle dine post-its, eller langt de fleste af dem i hvert fald, og du er kommet det her spadestik dybere ned i mange af emnerne, så er det tid til at af omrokere lidt igen.

For du kan ikke undgå, at det kommer til at se lidt rodet ud, når du bare sidder og tilføjer post-its her og der.

Ryk rundt så meget du vil. Det hele skal bare give mening for dig oppe i dit hoved. Og som sagt er det ikke afgørende for, hvordan din side kommer til at være.

Hos mig kunne jeg eksempelvis ikke beslutte mig for, om jeg sætte opskrifter ind i kolonnen med sund mad eller i den med slankekure. Men i sidste ende betyder det ikke så meget. Så længe det bare er på dit mindmap.

Grupperingen er lige så meget for din egen skyld, så du nemt kan danne dig et overblik over alt det, du har siddet og skrevet ned i løbet af den sidste halve eller hele time.

Når du har gjort det, så har du faktisk lavet dig et mindmap.

4

Hva’ så nu?

Nu hvor du har lavet dit mindmap, bør du have et klart billede over, hvad du som udgangspunkt skal lave på din hjemmeside.

For mit vedkommende kommer der nok løbende nye emner og ideer på whiteboardet, men ellers kommer jeg formodentlig til at tage hver enkelt lille post-it af og skrive om det pågældende emne.

Så når jeg eksempelvis har en note med stepmaskiner, jamen så hiver jeg den post-it af og fokusere udelukkende på at få lavet et hamrende godt indlæg (måske endda et killer indlæg?) om lige netop stepmaskiner.

Hvor lange mine indlæg bliver, og hvordan jeg kommer til at skrive dem, kommer jeg til at dække nærmere i et af de kommende steps.

Det næste indlæg kommer nok til at omhandle opsætningen af siden og installering af plugins, tema osv. Det bliver formodentlig nok ikke helt så step-by-step agtigt, som det er i Total Adsense Guide, da mange af fremgangsmåderne er de samme.

Dog skal jeg nok komme ind på, hvilke plugins jeg bruger, hvilket tema jeg ender med at vælge osv. Og når det er klaret, skal jeg jo i gang med at få lavet noget lækkert indhold.

Angående min strategi for siden, som ved jeg ikke, om der kommer et decideret punkt derom.

Jeg har besluttet mig for, at hjemmetræning skal være det overordnede emne. Og jeg har også en ide om, at jeg kommer til at lave en del lange indlæg på siden. Men om jeg kommer til at snævre det mere ind end blot hjemmetræning, eller om det blot skal være en god ressource for folk ,der bare gerne vil træne hjemme, ved jeg ikke endnu.

Da jeg i det første step snakkede om valg af emne, så overvejede jeg kraftigt brug af personlig branding på den ene eller anden måde. Men jeg har ikke helt fundet ud af, hvordan eller om jeg skal gå i den retning her med det samme, eller om det mere er et punkt, der egnet til den lange bane og derfor ikke lige dette mål med at tjene 1000 kroner inden 25. maj.

Det du skal vide er, at jeg sagtens kan få en ide i øst, men få dage efter snildt kan ende med en løsning i vest. Det er også det fede ved at lave sin egen hjemmeside. Du bestemmer helt selv, hvilken retning du vil bevæge dig i. Og det er som regel altid muligt at skifte kurs.

Jeg tør ikke spå om, hvad det her ender med, udover at det forhåbentlig skal ende med 1000 kroners indtjening inden 25/05. Men sjovt skal det sgu nok blive, og jeg håber, du følger med og får noget ud af denne live guide.

Det er i hvert fald rigtig fedt for mig at lave den!

Vi ses,
Sander

Sander

Sander Grønlund - Iværksætter, blogger og tænker.

5 thoughts on “Sanders Affiliate Guide 003: Sådan laver du et mindmap til din nye affiliate side

 1. Hej Sander,

  Super din artikel, og det er spændende at følge med i dit projekt.

  Jeg så selv Pat Flynns video for nyligt og besluttede mig for at lege med post-its. Det er meget low key, men jeg er ret vild med det analoge aspekt og overskueligheden.

  Da du lavede dit mindmap overvejede du ikke at kombinere det med en regulær keywordanalyse?

  dbh Mads.

  1. Hey Mads!

   Jeg er nemlig også helt vild med, at det bliver taget lidt væk fra skærmen og ned på det fysiske plan!

   – Både ja og nej. Jeg tænkte ikke over det, inden jeg gik i gang, da jeg bare gerne ville have tømt hjernen for ideer til emner. Men der er ingen tvivl om, at jeg kommer til at kombinere det med keyword research her bagefter, og det kommer jeg også til at dække, når jeg skal i gang med at producere indhold 🙂

   Det er ikke sikkert, at alle de emner, der endte på en post-it, i sig selv har voldsom søgevolume. Men så har 80 eller 90% af noterne det, og det er et helt fint udgangspunkt for mig 😉

 2. Hej Sander.

  Jeg syntes det er en fantastisk idé at lave et mindmap på denne måde.
  Får man ikke skrevet noget op, syntes jeg hurtigt idéerne forsvinder og processen bliver uoverskuelig. Med sådan et mindmap er der NOK at give sig til, og jeg tror at du i sidste ende vil få lavet et mere komplet og gennemført affiliate site.

  //Kim

 3. Hey Sander,
  Det er uden tvivl en god idé at brainstorme lidt før man går i gang. Jeg kender selv det lidt for godt, at man ‘bare’ køber et domæner og siger skriver bare nogen tekster om emnet. Men synes hurtigt det bliver alt for uoverskueligt, elendigt og besværligt! Så godt tip at brainstorme ;)!

  Og godt klaret med din nye indkomst rapport! 🙂

 4. Fedt, glæder mig til næste step, hvor det bliver lidt mere teknisk 😉

  Angående tema, så kan jeg kraftigt anbefale “X” af THEMECO. Helt klart det bedste tema jeg set/prøvet. Prisen er lidt høj, 63 dollar, men tilgengæld får man også en masse premium plugins med såsom Visual Composer, Mail Chimp, Revolution Slider og mange flere.
  Suverænt tema! http://themeforest.net/item/x-the-theme/5871901?WT.oss_phrase=&WT.oss_rank=42&WT.z_author=THEMECO&WT.trending=trending&WT.ac=search_thumb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *