Sådan fandt jeg 3 timer om dagen til lige hvad jeg vil

saadanfandtjeg

Selvom det er noget, flere succesfulde personer igennem mange år har tippet omverdenen om, er det stadig et vane, som langt de fleste har svært ved at lægge fra sig.

For det er jo nu engang bare rart at flyde hen på sofaen med fjernbetjeningen i hånden og zappe sig igennem de 50 kanaler, eller måske endda endnu flere, for til sidst at finde noget, der egentlig ikke er interessant, men som nu engang lige var det bedste på sendefladen.

Fjernsynet fylder utroligt meget i langt de fleste menneskers hverdag. Og selvom det måske ikke virker sådan, så ser vi alligevel i snit 2 timer og 53 minutters fjernsyn OM DAGEN. På et år er det knap 44 dages ren fjernsynskiggeri.

Da jeg faldt over det tal, var det ikke svært at forstå, hvorfor der er så mange succesfulde personer, der har valgt at droppe tv-abonnementet. Jeg synes, det er fuldstændig vanvittigt, at vi ser så meget tv.

Screen Shot 2016-01-07 at 06.19.18
Kilde: dr.dk

For mange, inklusiv mig selv, er det at sætte sig til rette foran fjernsynet lig med at slappe af. Når der skal kobles fra, er det et fantastisk stykke værktøj. Du skal ikke tænke, du skal bare kigge og lytte. Måske endda tage en skraber på sofaen, hvis du skal helt ned i gear.

Dog er jeg ikke typen, der kan sætte mig ned, tænde for fjernsynet, zappe kanalerne igennem, og så bare sætte den på et eller andet, hvis der ikke er noget, der er værd at se. Så slukker jeg og finder på noget andet, og oftest er alternativet Facebook, Playstation, Netflix etc.

Dermed ikke sagt, at jeg ikke også i snit bruger mange timer på at glo tv, men jeg kan ikke det der med bare at tune ind på et eller andet for så at se det. Det er der nogle, der kan, deriblandt min kæreste, og det gik op for hende for små to uger siden.

Jeg har før gået lidt om den varme grød i forbindelse med at få opsagt tv-abonnementet, men hun ville gerne beholde det, og det var jo egentlig også lidt rart at have alle sportskanalerne, når der kom fodbold.

For to uger siden fik hun så den åbenbaring, at der egentlig gik utrolig lang tid med at lave ikke noget, nå man bare sad og gloede tv. Det skræmte hende næsten, hvor mange timer der blev spildt foran skærmen med bare at sidde åbenmundet og se det ene ligegyldige program efter det andet.

Og når hun når til det punkt, går der ikke mange minutter, før hun rykker på det. Og det beundrer jeg hende lidt for. Hun har allerede lavet tricket med Facebook, hvor hun for 1,5-2 år siden slettede sin profil – der er jeg ikke kommet til endnu. Fra det ene øjeblik til det andet var den slettet, og det samme skete nu med tv-abonnementet, hvor vi hurtigt tog en fælles beslutning om, at det måtte væk.

Så fem minutter efter vi havde siddet i sofaen og snakket om mængden af timer, man i den grad spilder ved at sidde foran tv-skærmen, sad jeg med en Stofa medarbejder i røret og fik sagt abonnementet op. Og et oprigtigt cadeau til ham for at gøre det så nemt. Han spurgte kort til hvorfor, og stillede ikke flere spørgmsål, da jeg sagde, at vi bare ikke gad at se mere fjernsyn.

Så pr. 1. februar er vi uden den store tv-pakke. Faktisk uden nogen som helst tv-pakke. Og hver måned er vi omkring 500 kroner rigere på den konto, som jo heller ikke er ringe.

Dog er vi selvfølgelig ikke hellige eller fanatikere. Vi har adgang til både Netflix, Viaplay, TV2 Play osv. Og det ville da være løgn at sige, at det ikke også kan sluge en masse timer hver eneste måned.

Men måler man tv-tiden op imod streaming-tiden, så er tv’et her i huset en klar vinder. Og selvom jeg engang imellem kan falde i Netflix-fælden og se en hel sæson af en serie på en formiddag, så sker det, hånden på hjertet, en gang om måneden eller mindre.

Og med online-tjenester tager man som regel også et aktivt valg. “Jeg vil se det, så det sætter jeg på”. Når tv-abonnementet er udløbet, tænder vi bare ikke længere bare for tv’et og falder hen til det første og det bedste bare for at glo på et eller andet.

Jeg er spændt på at se, hvad det betyder for de daglige vaner. Når en vane, der i snit tager 2 timer og 53 minutter af vores tid hver eneste dag, fordufter, frigiver det jo en enorm mængde tid, der blandt andet kan bruges på at udvikle andre og bedre vaner.

I skrivende stund er klokken 06.11 på en torsdag morgen. Og som vanen tro er fjernsynet tændt og kaster skæret fra morgen tv ud i stuen. I dag skriver jeg dog i stedet, og lader Louie om at følge med på tv’et.

Om en måned er der intet morgen tv her på 3. sal. Men forhåbentlig er der endnu mere gang i tastaturet, arbejdet, læsningen etc.

Når vi har været uden tv i et par måneder, kan det være, jeg kommer med en opdatering på, hvad det har betydet for de daglige vaner, og om det er gået lige så positivt, som håbet.

Men for nu er det i hvert fald opsagt. Og hvis du vil prøve det samme, er det ikke særlig svært. Ring til din tv-udbyder, bed om at opsige dit abonnement, og læg så på igen. Det er slet ikke så svært, som man skulle tro.

Og er du også glad for fodbold, kan du jo abonnere på Viaplay Sport..

Er du typen, der udskyder træning, øvning på din guitar, arbejde på dine iværksætter projekter, læsning eller bare leg med dine børn, fordi du tror, du ikke har tid til det, så forestil dig at have 3 TIMER hver eneste dag til de ting, du gerne vil nå.

Kæft du vil kunne komme i god form, blive knaldskarp på guitaren, sparke røv med dine projekter, få læst mange bøger eller blive langt mere nærværende hos din familie. Det lyder ikke så tosset, vel?

Jeg glæder mig i hvert fald til, at skærmen går i sort.

Sander

Sander Grønlund - Iværksætter, blogger og tænker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *